Trendy

Pod膮偶anie za oczekiwaniami wsp贸艂czesnych ludzi jest g艂贸wnym zadaniem wielu przedsi臋biorstw i znacznie odbija si臋 tak偶e na funkcjonowaniu rynku suplement贸w diety. Wzmo偶ona produkcja suplement贸w diety, jak膮 mo偶na zaobserwowa膰 w ci膮gu kilku ostatnich lat, to efekt rosn膮cych potrzeb ca艂ej populacji. Stresuj膮cy tryb 偶ycia, spo偶ywane w biegu posi艂ki, brak czasu na zaplanowanie diety pod k膮tem sk艂adnik贸w od偶ywczych, a do tego skr贸cenie czasu przeznaczonego na sen i odpoczynek na 艣wie偶ym powietrzu, sta艂y si臋 g艂贸wnymi przyczynami popularno艣ci tych 艣rodk贸w.

Witaminy i minera艂y pe艂ni膮 rozmaite funkcje w ludzkim organizmie. Odpowiadaj膮 m. in. za utrzymanie odporno艣ci i odpowiedniego poziomu wapnia (jak wit. D) czy za prawid艂owe funkcjonowanie uk艂adu mi臋艣niowego (jak magnez). Ich brak mo偶e powodowa膰 os艂abienie najwa偶niejszych funkcji biologicznych organizmu, poniewa偶 jest zwi膮zany z pojawieniem si臋 dysfunkcji pewnych uk艂ad贸w. Za przyk艂ad pos艂u偶y膰 mo偶e zbyt niski poziom elektrolit贸w (sodu, magnezu czy potasu), powoduj膮cy czasem objawy ze strony uk艂adu nerwowego. Wci膮偶 badany jest wp艂yw zwi膮zk贸w chemicznych na organizm. Badane s膮 tak偶e suplementy diety, 艂膮cz膮ce r贸偶ne sk艂adniki, kt贸re maj膮 za zadanie wspiera膰 organizm, zagro偶ony brakami niezb臋dnych witamin i minera艂贸w. Bior膮c pod uwag臋 obserwowany w ostatnich latach wzrost sprzeda偶y suplement贸w diety, szczeg贸lnie istotne jest ustalenie maksymalnych bezpiecznych dawek sk艂adnik贸w podlegaj膮cych uzupe艂nianiu w formie farmakologicznej.
Szybko rozwijaj膮cy si臋 dzia艂 suplementacji popularyzuje tak偶e outsourcing produkcji suplement贸w diety. O coraz wi臋kszym zainteresowaniu tymi 艣rodkami 艣wiadcz膮 badania agencji IR Center dotycz膮ce rynku suplement贸w w 2015 roku. Okazuje si臋, 偶e obok rosn膮cej tendencji sprzeda偶owej, rozszerza si臋 tak偶e zakres os贸b regularnie przyjmuj膮cych 艣rodki wspieraj膮ce funkcje organizmu. S膮 to osoby starsze 鈥 do ich za偶ywania przyzna艂o si臋 84% badanych oraz osoby m艂ode, poni偶ej 24. roku 偶ycia 鈥 a偶 88% deklaruje stosowanie suplement贸w diety. Warto艣膰 rynku wci膮偶 ro艣nie 鈥 w 2015 roku wynosi艂a 2,5 mld z艂, a szacunkowo w 2021 roku osi膮gnie kwot臋 rz臋du 5,4 mld z艂. Okazuje si臋 wi臋c, 偶e rynek suplement贸w diety ma ogromny potencja艂 i jest odpowiedzi膮 na potrzeby spo艂ecze艅stwa. Dlatego istotne oka偶膮 si臋 zewn臋trzne oddzia艂y produkcji na zlecenie, kt贸re pozwol膮 nad膮偶y膰 za wzmo偶onym zapotrzebowaniem rynku.


艁膮czy膰 sk艂adniki, 偶eby suplementowa膰


Przed producentem suplement贸w oraz osobami zaanga偶owanymi w ich tworzenie stoj膮 olbrzymie wyzwania. Niedobory suplement贸w rzadko dotycz膮 tylko jednego sk艂adnika, poniewa偶 przem臋czony organizm szybko wyp艂ukuje r贸偶ne sk艂adniki mineralne. Odpowiednia kompozycja sk艂adnik贸w, dopasowana do r贸偶nych grup docelowych jest priorytetem w us艂ugowej produkcji suplement贸w. Innego zestawu oczekuj膮 osoby, kt贸re maj膮 prac臋 umys艂ow膮, nie uprawiaj膮 sportu i cz臋sto s膮 przezi臋bione, a zupe艂nie innego sportowcy, kt贸rych mi臋艣nie nie odpoczywaj膮, ale kt贸rych bia艂kowa dieta zawiera ma艂o witamin. Zar贸wno w przypadku tych pierwszych, jak i drugich 鈥 nawet zbilansowana dieta mo偶e nie by膰 w stanie pokry膰 wzmo偶onego zapotrzebowania na niekt贸re ze sk艂adnik贸w mineralnych. Dlatego tak du偶膮 uwag臋 nale偶y po艣wi臋ci膰 doborowi w艂a艣ciwych sk艂adnik贸w w odpowiednich proporcjach, co udaje si臋 polskim producentom kontraktowym suplement贸w 鈥 ich zestawy suplementacyjne z powodzeniem konkuruj膮 pod wzgl臋dem jako艣ci z zachodnimi odpowiednikami.
Produkcja suplement贸w pod mark膮 w艂asn膮 obejmuje wszystkie rodzaje 艣rodk贸w wspieraj膮cych optymalne funkcjonowanie organizmu. Bardzo cz臋sto dieta oraz odpowiedni tryb 偶ycia s膮 w stanie zaspokoi膰 zapotrzebowanie na wszystkie sk艂adniki mineralne. O ile cz臋艣膰 z nich jest rzeczywi艣cie 艂atwo dost臋pna, np. wit. C w owocach sezonowych, o tyle poza sezonem truskawkowym i porzeczkowym przyswajanie tej witaminy opiera膰 si臋 mo偶e tylko na sprowadzanych do Polski, mocno opryskiwanych cytrusach, kt贸rych nie zaleca si臋 je艣膰 w znacznych ilo艣ciach. Znacznie gorzej jest z kwasami t艂uszczowymi typu omega, obecnymi na przyk艂ad w t艂ustych rybach morskich, kt贸rych Polacy jedz膮 niewiele. Problemem 聽jest naturalne zapewnienie odpowiedniej dawki witaminy D z uwagi na niskie nas艂onecznienie w naszej szeroko艣ci geograficznej zim膮 oraz sp臋dzanie czasu w budynkach przez wi臋kszo艣膰 populacji. Inny przyk艂ad stanowi b艂onnik 鈥 cho膰 艣wiadomo艣膰 na ten temat si臋 zmienia, a Polacy przyzwyczajaj膮 si臋 do produkt贸w nieprzetworzonych i pe艂noziarnistych, to statystyczny mieszkaniec kraju spo偶ywa go zbyt ma艂o, by regularnie oczyszcza膰 organizm.

Produkcja pod kontrol膮


Producent kapsu艂ek mi臋kkich, tabletek czy rozpuszczalnych w wodzie proszk贸w podlega 艣cis艂ej kontroli Pa艅stwowej Powiatowej Inspekcji Sanitarnej. Ponadto nad sk艂adem suplement贸w diety maja prawo czuwa膰 takie ograny jak: G艂贸wny Inspektor Sanitarny, oraz Komisja ds. Produkt贸w z Pogranicza z ramienia Urz臋du Rejestracji Produkt贸w Leczniczych, Wyrob贸w Medycznych i Produkt贸w Biob贸jczych. Instytucje te kontroluj膮 sk艂ad, proces produkcji oraz spe艂nianie norm przez produkt opuszczaj膮cy zak艂ad produkcyjny i trafiaj膮cy do sprzeda偶y.
Suplementy diety nie podlegaj膮 tylu obostrzeniom prawnym jak leki, jednak tak偶e producent saszetek musi przestrzega膰 norm narzuconych przez polskiego Ministra Zdrowia, a tak偶e prawodawc臋 europejskiego 鈥 Parlament i Rad臋. Rozporz膮dzenia tych organ贸w stanowi膮 藕r贸d艂o informacji, jakie musz膮 znale藕膰 si臋 na opakowaniach suplement贸w diety. S膮 to, niezale偶nie od ich sk艂adu oraz formy, informacje o sposobie przechowywania tych 艣rodk贸w oraz o tym, 偶e suplementy nie zast臋puj膮 zbilansowanej diety. Ponadto w widocznym miejscu oznaczone musz膮 by膰 sk艂adniki, jakie zawiera preparat oraz informacje dotycz膮ce zalecanego stosowania oraz dopuszczalnej dobowej dawki suplementu. Obwarowania te maj膮 zapobiega膰 dzia艂aniom niepo偶膮danym oraz zapewnia膰 bezpiecze艅stwo os贸b, kt贸re przyjmuj膮 艣rodki suplementacyjne.

Artyku艂 napisany na podstawie artyku艂u K. Konarzewska "Rozw贸j Rynku suplement贸w diety"

Biotechnologia.pl - KWARTALNIK PORTALU INTERNETOWEGO

ul. Abrahama 1A, 80-307 Gda艅sk, Polska
+48 58 710 24 64