Najpopularniejszą metodą wytwarzania kapsułek miękkich jest metoda wytłaczania, która polega na zamykaniu płynnego suplementu diety w uprzednio uformowanej folii żelatynowej na walcach z zagłębieniami w wybranym kształcie kapsułki. Podstawowe kształty kapsułek żelatynowych miękkich to: kapsułki okrągłe, owalne, podłużne (tzw. oblong) i ampułkowate (np. tzw. „rybki” typu twist-off). Suplementy diety w postaci kapsułek miękkich mogą być konfekcjonowane w blistrach lub fiolkach (buteleczkach). Idealna powtarzalność kształtów oraz wymiarów kapsułek miękkich produkowanych przez firmę IOC, gwarantuje odpowiednią i niezmienną dawkę suplementu diety w każdej kapsułce. Przykładami surowców odpowiednich do produkcji suplementów diety w postaci kapsułek miękkich są oleje rybie bogate w kwasy omega-3 oraz oleje roślinne (z ogórecznika, wiesiołka itp.) o dużej zawartości kwasów tłuszczowych omega-6. Dodatek witaminy E do suplementów tego typu nie tylko pomaga konsumentom uzupełnić niedobory tej witaminy, ale również dzięki właściwościom antyoksydacyjnym chroni wnętrze kapsułki przed nieodwracalnymi zmianami zachodzącymi na skutek utleniania.
Dysponujemy dwoma matrycami dla kapsułek miękkich - w kształcie "oval" oraz "oblong".
Kapsułki owalne możemy produkować w zakresie od. ok 250 do 600 mg wsadu. Kapsułki oblong od ok. 400 do 1100 mg. Dla kapsułek o pojemności do ok. 500 mg dysponujemy blistrem o wymiarach: 89 mm x 59 mm, dla większych pojemności jest to blister 100 mm x 65 mm. Blistry zawierają w obydwu przypadkach po 10 kapsułek każdy.