Jak wzmocnić odporność?
- Wysypiaj się
- Ogranicz stres i używki
- Hartuj organizm
- Ćwicz 15 minut dziennie
- Jedz różnorodnie!
Zdrowa dieta i sportowy tryb życia są postawą zachowania dobrej kondycji. Aby czuć się krzepko staraj się spać 7-9 godzin na dobę, zrezygnować z nadmiaru kawy i alkoholu. Wieczorem hartuj ciało strumieniem zimnej wody. Wystarczy jedynie 15 minut codziennej aktywności z przyśpieszoną pracą serca, aby ograniczyć ryzyko schorzeń sercowo-naczyniowych, otyłości czy rozwój nadciśnienia tętniczego.
A co z dietą? Czy trzeba spędzać pół dnia w kuchni, aby uzupełnić wszystkie niezbędne witaminy oraz makro- i mikroelementy?
Podczas planowania posiłków warto przyjrzeć się nowej piramidzie żywieniowej. U jej podstawy znajduje się przede wszystkim
aktywność fizyczna oraz
woda. Nawadnianie organizmu jest niezwykle istotne. Na drugim piętrze pojawiają się
warzywa i owoce. To one dostarczają wszystkich niezbędnych minerałów i nie należy ich ograniczać. Na kolejnym piętrze mamy
węglowodany, źródła niezbędnej energii, potem nabiał i źródła materiałów budulcowych –
białek. Tłuszcze stanowią jedynie malutką wisienkę na torcie zdrowia.
Aby ułatwić sobie dozowanie witamin i mikroelementów można sięgnąć po suplementy diety. Jest to szczególnie przydatne, gdy opieramy naszą dietę głównie na warzywach, ze względu na naturalnie występujące w owocach cukry lub stosujemy dietę wykluczeniową. Należy jednak pamiętać, że nie mogą stanowić zamiennika zróżnicowanej diety.
Owoce, warzywa i zioła największą wartość odżywczą posiadają w
szczycie swojego sezonu. Większością z nich nie możemy cieszyć się przez cały rok albo muszą zostać przywiezione z drugiego końca świata. Produkcja ekstraktów i liofilizatów (suszenie na zimno pod ciśnieniem) pozwala zamknąć lato w kapsułce i korzystać z dobrodziejstw natury wtedy, gdy potrzebujemy jej najbardziej.
Witaminy wspierające odporność:
- Witamina D3 – niezbędna do prawidłowego wzrostu kości oraz funkcjonowania układu odpornościowego i mięśni. Witamina D bierze też udział w procesie podziału komórek. Nasz organizm potrafi ją wytwarzać pod wpływem światła słonecznego, jednak w okresach zimowych mogą pojawić się niedobory. Witamina D naturalnie występuje w rybach i nabiale, dlatego jej suplementacja jest szczególnie wskazana u wegan i wegetarian.
- Witamina C – pełni szeroką gamę funkcji w organizmie. Wpływa na produkcję kolagenu, reguluje cholesterol, przeciwdziała wolnym rodnikom. Podnosi odporność na zakażenia, przyśpiesza gojenie ran czy złamań oraz zapobiega krwotokom. Jej naturalne źródła to czarne porzeczki, acerola, dzika róża, żurawina i gryka.
- Witaminy z grupy B – B2 (ryboflawina) – usprawnia układ odpornościowy, poprawia stan skóry, włosów i paznokci. Polepsza wzrok, wspomaga leczenie anemii oraz chorób jamy ustnej, warg i języka. B6 (pirydoksyna) – ułatwia wchłanianie białka i witamin rozpuszczalnych w tłuszczach i tryptofanu. Wspiera procesy energetyczne w mięśniach, jest niezbędna do produkcji hemoglobiny, reguluje ciśnienie krwi i redukuje skurcze mięśni. B12 (kobalamina) uczestniczy w wytwarzaniu czerwonych krwinek w szpiku, metabolizmie białek, tłuszczu i węglowodanów oraz syntezie neuroprzekaźnika serotoniny. Naturalne źródła witamin z grupy B to orzechy i pestki, szpinak, owies, soja, fasola.
- Witamina E – chroni organizm przed wolnymi rodnikami wytwarzanymi w procesie stresu oksydacyjnego. Przeciwdziała zakrzepom i wspomaga walkę z infekcjami. Naturalne źródła to pomarańcza, papryka czerwona i oliwa z oliwek.
Rośliny znane z właściwości wspomagających odporność.
Babcia zawsze wie najlepiej. Warto się wspierać sposobami stosowanymi od pokoleń. Niestety, wiele z nich nie zachęca zapachem. Żeby móc bez problemu współistnieć z innymi ludźmi, można sięgnąć po ekstrakty zamknięte w suplementach diety. Czasem też zwyczajnie nie odpowiada nam smak soków i naparów, więc chcemy uniknąć nieprzyjemnych doznań. To również świetny argument do stosowania suplementów.
Do tej grupy zalicza się bez wątpienia
czosnek i cebula. Swoje właściwości zawdzięczają głównie związkom siarki i olejkom eterycznym. Są bogate w substancje bakteriobójcze np. allicynę. Kolejnym przykładem jest
jarząb pospolity, który działa napotnie, przeciwgorączkowo i przeciwzapalnie.
Czarny bez natomiast jest bogatym źródłem antyoksydantów, działa przeciwzapalnie, wykrztuśnie i napotnie, wykazuje właściwości przeciwbakteryjne oraz przeciwbólowe.