Trendy

Podążanie za oczekiwaniami współczesnych ludzi jest głównym zadaniem wielu przedsiębiorstw i znacznie odbija się także na funkcjonowaniu rynku suplementów diety. Wzmożona produkcja suplementów diety, jaką można zaobserwować w ciągu kilku ostatnich lat, to efekt rosnących potrzeb całej populacji. Stresujący tryb życia, spożywane w biegu posiłki, brak czasu na zaplanowanie diety pod kątem składników odżywczych, a do tego skrócenie czasu przeznaczonego na sen i odpoczynek na świeżym powietrzu, stały się głównymi przyczynami popularności tych środków.

 

Witaminy i minerały pełnią rozmaite funkcje w ludzkim organizmie. Odpowiadają m. in. za utrzymanie odporności i odpowiedniego poziomu wapnia (jak wit. D) czy za prawidłowe funkcjonowanie układu mięśniowego (jak magnez). Ich brak może powodować osłabienie najważniejszych funkcji biologicznych organizmu, ponieważ jest związany z pojawieniem się dysfunkcji pewnych układów. Za przykład posłużyć może zbyt niski poziom elektrolitów (sodu, magnezu czy potasu), powodujący czasem objawy ze strony układu nerwowego. Wciąż badany jest wpływ związków chemicznych na organizm. Badane są także suplementy diety, łączące różne składniki, które mają za zadanie wspierać organizm, zagrożony brakami niezbędnych witamin i minerałów. Biorąc pod uwagę obserwowany w ostatnich latach wzrost sprzedaży suplementów diety, szczególnie istotne jest ustalenie maksymalnych bezpiecznych dawek składników podlegających uzupełnianiu w formie farmakologicznej.
Szybko rozwijający się dział suplementacji popularyzuje także outsourcing produkcji suplementów diety. O coraz większym zainteresowaniu tymi środkami świadczą badania agencji IR Center dotyczące rynku suplementów w 2015 roku. Okazuje się, że obok rosnącej tendencji sprzedażowej, rozszerza się także zakres osób regularnie przyjmujących środki wspierające funkcje organizmu. Są to osoby starsze – do ich zażywania przyznało się 84% badanych oraz osoby młode, poniżej 24. roku życia – aż 88% deklaruje stosowanie suplementów diety. Wartość rynku wciąż rośnie – w 2015 roku wynosiła 2,5 mld zł, a szacunkowo w 2021 roku osiągnie kwotę rzędu 5,4 mld zł. Okazuje się więc, że rynek suplementów diety ma ogromny potencjał i jest odpowiedzią na potrzeby społeczeństwa. Dlatego istotne okażą się zewnętrzne oddziały produkcji na zlecenie, które pozwolą nadążyć za wzmożonym zapotrzebowaniem rynku.


Łączyć składniki, żeby suplementować


Przed producentem suplementów oraz osobami zaangażowanymi w ich tworzenie stoją olbrzymie wyzwania. Niedobory suplementów rzadko dotyczą tylko jednego składnika, ponieważ przemęczony organizm szybko wypłukuje różne składniki mineralne. Odpowiednia kompozycja składników, dopasowana do różnych grup docelowych jest priorytetem w usługowej produkcji suplementów. Innego zestawu oczekują osoby, które mają pracę umysłową, nie uprawiają sportu i często są przeziębione, a zupełnie innego sportowcy, których mięśnie nie odpoczywają, ale których białkowa dieta zawiera mało witamin. Zarówno w przypadku tych pierwszych, jak i drugich – nawet zbilansowana dieta może nie być w stanie pokryć wzmożonego zapotrzebowania na niektóre ze składników mineralnych. Dlatego tak dużą uwagę należy poświęcić doborowi właściwych składników w odpowiednich proporcjach, co udaje się polskim producentom kontraktowym suplementów – ich zestawy suplementacyjne z powodzeniem konkurują pod względem jakości z zachodnimi odpowiednikami.
Produkcja suplementów pod marką własną obejmuje wszystkie rodzaje środków wspierających optymalne funkcjonowanie organizmu. Bardzo często dieta oraz odpowiedni tryb życia są w stanie zaspokoić zapotrzebowanie na wszystkie składniki mineralne. O ile część z nich jest rzeczywiście łatwo dostępna, np. wit. C w owocach sezonowych, o tyle poza sezonem truskawkowym i porzeczkowym przyswajanie tej witaminy opierać się może tylko na sprowadzanych do Polski, mocno opryskiwanych cytrusach, których nie zaleca się jeść w znacznych ilościach. Znacznie gorzej jest z kwasami tłuszczowymi typu omega, obecnymi na przykład w tłustych rybach morskich, których Polacy jedzą niewiele. Problemem  jest naturalne zapewnienie odpowiedniej dawki witaminy D z uwagi na niskie nasłonecznienie w naszej szerokości geograficznej zimą oraz spędzanie czasu w budynkach przez większość populacji. Inny przykład stanowi błonnik – choć świadomość na ten temat się zmienia, a Polacy przyzwyczajają się do produktów nieprzetworzonych i pełnoziarnistych, to statystyczny mieszkaniec kraju spożywa go zbyt mało, by regularnie oczyszczać organizm.

Produkcja pod kontrolą


Producent kapsułek miękkich, tabletek czy rozpuszczalnych w wodzie proszków podlega ścisłej kontroli Państwowej Powiatowej Inspekcji Sanitarnej. Ponadto nad składem suplementów diety maja prawo czuwać takie ograny jak: Główny Inspektor Sanitarny, oraz Komisja ds. Produktów z Pogranicza z ramienia Urzędu Rejestracji Produktów Leczniczych, Wyrobów Medycznych i Produktów Biobójczych. Instytucje te kontrolują skład, proces produkcji oraz spełnianie norm przez produkt opuszczający zakład produkcyjny i trafiający do sprzedaży.
Suplementy diety nie podlegają tylu obostrzeniom prawnym jak leki, jednak także producent saszetek musi przestrzegać norm narzuconych przez polskiego Ministra Zdrowia, a także prawodawcę europejskiego – Parlament i Radę. Rozporządzenia tych organów stanowią źródło informacji, jakie muszą znaleźć się na opakowaniach suplementów diety. Są to, niezależnie od ich składu oraz formy, informacje o sposobie przechowywania tych środków oraz o tym, że suplementy nie zastępują zbilansowanej diety. Ponadto w widocznym miejscu oznaczone muszą być składniki, jakie zawiera preparat oraz informacje dotyczące zalecanego stosowania oraz dopuszczalnej dobowej dawki suplementu. Obwarowania te mają zapobiegać działaniom niepożądanym oraz zapewniać bezpieczeństwo osób, które przyjmują środki suplementacyjne.

Artykuł napisany na podstawie artykułu K. Konarzewska "Rozwój Rynku suplementów diety"

Biotechnologia.pl - KWARTALNIK PORTALU INTERNETOWEGO

ul. Abrahama 1A, 80-307 Gdańsk, Polska
+48 58 710 24 64