Zgodnie z Ustawą z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia suplement diety jest środkiem spożywczym, będącym skoncentrowanym źródłem witamin, składników mineralnych lub innych substancji wykazujących efekt odżywczy lub inny fizjologiczny, pojedynczy lub złożony.
Suplement diety, zgodnie z ustawą, powinien być wprowadzony do obrotu w formie umożliwiającej dawkowanie. Np. w postaci:
Żródło: https://gis.gov.pl/wp-content/uploads/2020/01/Suplementy-diety-Leczenie-czy-%C5%BCywienie.pdf
Aleksandra Kowalska
Kierownik projektu w IOC Sp. z o.o.
Specjalista ds. suplementów diety, ich składu, oznakowania i rejestracji
Kierownik projektów kosmetycznych
Absolwentka Wydziału Chemii UMK w Toruniu
- kapsułek, tabletek, drażetek,
- saszetek z proszkiem,
- ampułek z płynem,
- butelek z kroplomierzem,
- w postaciach płynów i proszków przeznaczonych do spożywania w małych, odmierzonych ilościach jednostkowych,
Suplement diety a lek
Podstawową różnicą między suplementem diety, a produktem leczniczym jest przeznaczenie produktu, cel jego stosowania i działanie, które wykazuje. Skutkuje to również różnicą w kwalifikacji prawnej. Suplement diety jest produktem spożywczym i podlega pod prawo żywnościowe, zaś produkty lecznicze reguluje prawo farmaceutyczne. Różnice między suplementem diety, a lekiem przedstawiono na poniższej grafice.
Skład suplementów diety
Istnieje wiele substancji, które są dozwolone do stosowania w produkcji żywności, m.in. witaminy, minerały, aminokwasy czy substancje roślinne. Dla większości z tych substancji określono zarówno minimalne limity spożycia jak i limity maksymalne. Maksymalne limity składników ustala się biorąc pod uwagę- górne bezpieczne poziomy witamin i składników mineralnych ustanowione w drodze naukowej oceny ryzyka opartej na powszechnie uznanych danych naukowych i przy uwzględnieniu, zależnie od okoliczności, zróżnicowanej wrażliwości różnych grup konsumentów; oraz
- spożycie witamin i składników mineralnych dostarczanych w ramach spożycia z innych źródeł.
Oznakowanie suplementów diety
Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 9 października 2007 r. w sprawie składu oraz oznakowania suplementów diety ustalono, że informacjami obowiązkowymi na opakowaniu suplementu diety są:- Określenie ,,suplement diety’’,
- Nazwa kategorii składników odżywczych lub substancji charakteryzujących produkt lub wskazanie ich właściwości
- Porcja produktu zalecana do spożycia w ciągu dnia,
- Ostrzeżenie dotyczące nieprzekraczania zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia,
- Stwierdzenie, że suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety,
- Stwierdzenie, że suplementy diety powinny być przechowywane w sposób niedostępny dla małych dzieci
- Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia
- Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 9 października 2007 r. w sprawie składu oraz oznakowania suplementów diety
- Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr. 1169/2011 z dnia 25 października 2011r.w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
- Małgorzata Grembecka ,,Suplementy diety-panaceum na wszystkie dolegliwości?’’
- Grażyna Krasnowska, Tadeusz Sikora ,,Suplementy diety, a bezpieczeństwo konsumenta’’
- Ustawa z dnia 6 września 2001r. Prawo farmaceutyczne
- Katarzyna Stoś ,, Suplementy diety czy leki’’
