Zagadnienia prawneSurowce do wytwarzania suplementów diety

https://producentsuplementow.pl/wp-content/uploads/2020/11/surowce-1280x598.jpg
Załącznik 2 do rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 24 kwietnia 2017r. (poz. 97

Witaminy:

  1) WITAMINA A:  a) retinol, b) octan retinylu, c) palmitynian retinylu, d) beta-karoten;   2) WITAMINA D: a) cholekalcyferol, b) ergokalcyferol; 3) WITAMINA E: a) D-alfa-tokoferol, b) DL-alfa-tokoferol, c) octan D-alfa-tokoferylu, d) octan DL-alfa-tokoferylu, e) bursztynian D-alfa-tokoferylu, f) mieszane tokoferole1), g) mieszanina tokotrienolu i tokoferolu2); 4) WITAMINA K: a) filochinon (fitomenadion), b) menachinon3); 5) TIAMINA: a) chlorowodorek tiaminy, b) monoazotan tiaminy, c) chlorek monofosforanu tiaminy, d) chlorek pirofosforanu tiaminy; 6) RYBOFLAWINA: a) ryboflawina, b) ryboflawiny 5′-fosforan sodowy; 7) NIACYNA: a) kwas nikotynowy, b) amid kwasu nikotynowego, c) heksanikotynian inozytolu; 8) KWAS PANTOTENOWY: a) D-pantotenian wapnia, b) D-pantotenian sodu, c) deksapantenol, d) pantetyna; 9) WITAMINA B6: a) chlorowodorek pirydoksyny, b) pirydoksyny 5′-fosforan, c) pirydoksalo-5-fosforan; 10) KWAS FOLIOWY: a) kwas pteroilomonoglutaminowy, b) L-metylofolian wapnia, c) sól glukozaminowa kwasu (6S)-5-metylotetrahydrofoliowego; 11) WITAMINA B12: a) cyjanokobalamina, b) hydroksykobalamina, c) 5′-deoksyadenozylokobalamina, d) metylokobalamina; 12) BIOTYNA: a) D-biotyna; 13) WITAMINA C: a) kwas L-askorbinowy, b) L-askorbinian sodu, c) L-askorbinian wapnia4), d) L-askorbinian potasu, e) 6-palmitynian L-askorbylu, f) L-askorbinian magnezu, g) L-askorbinian cynku.

2. Składniki mineralne:

1) octan wapnia; 2) L-askorbinian wapnia; 3) diglicynian wapnia; 4) węglan wapnia; 5) chlorek wapnia; 6) cytrynian i jabłczan wapnia; 7) sole wapniowe kwasu cytrynowego; 8) glukonian wapnia; 9) glicerofosforan wapnia; 10) mleczan wapnia; 11) pirogronian wapnia; 12) sole wapniowe kwasu ortofosforowego; 13) bursztynian wapnia; 14) wodorotlenek wapnia; 15) L-lizynian wapnia; 16) jabłczan wapnia; 17) tlenek wapnia; 18) L-pidolan wapnia; 19) L-treonian wapnia; 20) siarczan wapnia; 21) octan magnezu; 22) L-askorbinian magnezu; 23) diglicynian magnezu; 24) węglan magnezu; 25) chlorek magnezu; 26) sole magnezowe kwasu cytrynowego; 27) glukonian magnezu; 28) glicerofosforan magnezu; 29) sole magnezowe kwasu ortofosforowego; 30) mleczan magnezu; 31) L-lizynian magnezu; 32) wodorotlenek magnezu; 33) jabłczan magnezu; 34) tlenek magnezu; 35) L-pidolan magnezu; 36) cytrynian magnezu-potasu; 37) pirogronian magnezu; 38) bursztynian magnezu; 39) siarczan magnezu; 40) taurynian magnezu; 41) taurynian acetylu magnezu; 42) węglan żelaza (II); 43) cytrynian żelaza (II); 44) cytrynian amonu-żelaza (III); 45) glukonian żelaza (II); 46) fumaran żelaza (II); 47) difosforan sodu-żelaza (III); 48) mleczan żelaza (II); 49) siarczan żelaza (II); 50) difosforan żelaza (III) (pirofosforan żelaza (III)); 51) cukrzan żelaza (III); 52) żelazo elementarne (karbonyl + elektrolit + zredukowane wodorem); 53) diglicynian żelaza (II); 54) L-pidolan żelaza (II); 55) fosforan żelaza (II); 56) fosforan amonu-żelaza (II); 57) etylenodiaminotetraoctan sodu-żelaza (III); 58) taurynian żelaza (II); 59) węglan miedzi (II); 60) cytrynian miedzi (II); 61) glukonian miedzi (II); 62) siarczan miedzi (II); 63) L-asparaginian miedzi; 64) diglicynian miedzi; 65) kompleks miedź-lizyna; 66) tlenek miedzi (II); 67) jodek sodu; 68) jodan sodu; 69) jodek potasu; 70) jodan potasu; 71) octan cynku; 72) L-askorbinian cynku; 73) L-asparaginian cynku; 74) diglicynian cynku; 75) chlorek cynku; 76) cytrynian cynku; 77) glukonian cynku; 78) mleczan cynku; 79) L-lizynian cynku; 80) jabłczan cynku; 81) siarczan mono-L-metioniny cynku; 82) tlenek cynku; 83) węglan cynku; 84) L-pidolan cynku; 85) pikolinian cynku; 86) siarczan cynku; 87) askorbinian manganu; 88) L-asparaginian manganu; 89) diglicynian manganu; 90) węglan manganu; 91) chlorek manganu; 92) cytrynian manganu; 93) glukonian manganu; 94) glicerofosforan manganu; 95) pidolan manganu; 96) siarczan manganu; 97) diwęglan sodu; 98) węglan sodu; 99) chlorek sodu; 100) cytrynian sodu; 101) glukonian sodu; 102) mleczan sodu; 103) wodorotlenek sodu; 104) sole sodowe kwasu ortofosforowego; 105) siarczan sodu; 106) siarczan potasu; 107) diwęglan potasu; 108) węglan potasu; 109) chlorek potasu; 110) cytrynian potasu; 111) glukonian potasu; 112) glicerofosforan potasu; 113) mleczan potasu; 114) wodorotlenek potasu; 115) L-pidolan potasu; 116) jabłczan potasu; 117) sole potasowe kwasu ortofosforowego; 118) L-selenometionina; 119) drożdże wzbogacone w selen5); 120) kwas selenowy (IV); 121) selenian (VI) sodu; 122) wodoroselenian (IV) sodu; 123) selenian (IV) sodu; 124) chlorek chromu (III); 125) drożdże wzbogacone w chrom6); 126) trójwodny mleczan chromu (III); 127) azotan chromu; 128) pikolinian chromu; 129) siarczan chromu (III); 130) molibdenian (VI) amonu; 131) molibdenian (VI) potasu; 132) molibdenian (VI) sodu; 133) fluorek wapnia; 134) fluorek potasu; 135) fluorek sodu; 136) monofluorofosforan sodu; 137) kwas borowy; 138) boran sodu; 139) kwas ortokrzemowy stabilizowany choliną; 140) ditlenek krzemu; 141) kwas krzemowy7).
Objaśnienia: 1) Alfa-tokoferol < 20%, beta-tokoferol < 10%, gamma-tokoferol 50–70% oraz delta-tokoferol 10–30%. 2) Typowe poziomy poszczególnych tokoferoli i tokotrienoli: – 115 mg/g alfa-tokoferolu (co najmniej 101 mg/g), – 5 mg/g beta-tokoferolu (co najmniej < 1 mg/g), – 45 mg/g gamma-tokoferolu (co najmniej 25 mg/g), – 12 mg/g delta-tokoferolu (co najmniej 3 mg/g), – 67 mg/g alfa-tokotrienolu (co najmniej 30 mg/g), – < 1 mg/g beta-tokotrienolu (co najmniej < 1 mg/g), – 82 mg/g gamma-tokotrienolu (co najmniej 45 mg/g), – 5 mg/g delta-tokotrienolu (co najmniej < 1 mg/g). 3) Menachinon występujący głównie jako menachinon-7 oraz, w mniejszym stopniu, menachinon-6. 4) Może zawierać do 2% treonianu. 5) Drożdże wzbogacone w selen uzyskiwane na drodze hodowlanej w obecności selenianu (IV) sodu jako źródła selenu, zawierające w postaci wysuszonej, w której są wprowadzane do obrotu, nie więcej niż 2,5 mg Se/g. Główną organiczną postacią selenu w drożdżach jest selenometionina (60–85% całkowitej zawartości selenu w produkcie). Zawartość innych związków selenoorganicznych, włącznie z selenocysteiną, nie może przekraczać 10% całkowitej zawartości selenu. Zawartość selenu nieorganicznego nie powinna przekraczać 1% całkowitej zawartości selenu. 6) Drożdże wzbogacone w chrom uzyskiwane w drodze hodowli Saccharomyces cerevisiae w obecności chlorku chromu (III) jako źródła chromu i zawierające w postaci wysuszonej, w której są wprowadzane do obrotu, 230–300 mg chromu/kg. Zawartość chromu (VI) nie przekracza 0,2% łącznej zawartości chromu. 7) W postaci żelu.