Surowce do wytwarzania suplementów diety

Załącznik 2 do rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 24 kwietnia 2017r. (poz. 979)

 

Witaminy:

 

1) WITAMINA A: 
a) retinol, 
b) octan retinylu, 
c) palmitynian retinylu,
d) beta-karoten;

 

2) WITAMINA D:
a) cholekalcyferol,
b) ergokalcyferol;


3) WITAMINA E:
a) D-alfa-tokoferol,
b) DL-alfa-tokoferol,
c) octan D-alfa-tokoferylu,
d) octan DL-alfa-tokoferylu,
e) bursztynian D-alfa-tokoferylu,
f) mieszane tokoferole1),
g) mieszanina tokotrienolu i tokoferolu2);


4) WITAMINA K:
a) filochinon (fitomenadion),
b) menachinon3);


5) TIAMINA:
a) chlorowodorek tiaminy,
b) monoazotan tiaminy,
c) chlorek monofosforanu tiaminy,
d) chlorek pirofosforanu tiaminy;


6) RYBOFLAWINA:
a) ryboflawina,
b) ryboflawiny 5'-fosforan sodowy;


7) NIACYNA:
a) kwas nikotynowy,
b) amid kwasu nikotynowego,
c) heksanikotynian inozytolu;


8) KWAS PANTOTENOWY:
a) D-pantotenian wapnia,
b) D-pantotenian sodu,
c) deksapantenol,
d) pantetyna;


9) WITAMINA B6:
a) chlorowodorek pirydoksyny,
b) pirydoksyny 5'-fosforan,
c) pirydoksalo-5-fosforan;


10) KWAS FOLIOWY:
a) kwas pteroilomonoglutaminowy,
b) L-metylofolian wapnia,
c) sól glukozaminowa kwasu (6S)-5-metylotetrahydrofoliowego;


11) WITAMINA B12:
a) cyjanokobalamina,
b) hydroksykobalamina,
c) 5'-deoksyadenozylokobalamina,
d) metylokobalamina;


12) BIOTYNA:
a) D-biotyna;


13) WITAMINA C:
a) kwas L-askorbinowy,
b) L-askorbinian sodu,
c) L-askorbinian wapnia4),
d) L-askorbinian potasu,
e) 6-palmitynian L-askorbylu,
f) L-askorbinian magnezu,
g) L-askorbinian cynku.


2. Składniki mineralne:

1) octan wapnia;
2) L-askorbinian wapnia;
3) diglicynian wapnia;
4) węglan wapnia;
5) chlorek wapnia;
6) cytrynian i jabłczan wapnia;
7) sole wapniowe kwasu cytrynowego;
8) glukonian wapnia;
9) glicerofosforan wapnia;
10) mleczan wapnia;
11) pirogronian wapnia;
12) sole wapniowe kwasu ortofosforowego;
13) bursztynian wapnia;
14) wodorotlenek wapnia;
15) L-lizynian wapnia;
16) jabłczan wapnia;
17) tlenek wapnia;
18) L-pidolan wapnia;
19) L-treonian wapnia;
20) siarczan wapnia;
21) octan magnezu;
22) L-askorbinian magnezu;
23) diglicynian magnezu;
24) węglan magnezu;
25) chlorek magnezu;
26) sole magnezowe kwasu cytrynowego;
27) glukonian magnezu;
28) glicerofosforan magnezu;
29) sole magnezowe kwasu ortofosforowego;
30) mleczan magnezu;
31) L-lizynian magnezu;
32) wodorotlenek magnezu;
33) jabłczan magnezu;
34) tlenek magnezu;
35) L-pidolan magnezu;
36) cytrynian magnezu-potasu;
37) pirogronian magnezu;
38) bursztynian magnezu;
39) siarczan magnezu;
40) taurynian magnezu;
41) taurynian acetylu magnezu;
42) węglan żelaza (II);
43) cytrynian żelaza (II);
44) cytrynian amonu-żelaza (III);
45) glukonian żelaza (II);
46) fumaran żelaza (II);
47) difosforan sodu-żelaza (III);
48) mleczan żelaza (II);
49) siarczan żelaza (II);
50) difosforan żelaza (III) (pirofosforan żelaza (III));
51) cukrzan żelaza (III);
52) żelazo elementarne (karbonyl + elektrolit + zredukowane wodorem);
53) diglicynian żelaza (II);
54) L-pidolan żelaza (II);
55) fosforan żelaza (II);
56) fosforan amonu-żelaza (II);
57) etylenodiaminotetraoctan sodu-żelaza (III);
58) taurynian żelaza (II);
59) węglan miedzi (II);
60) cytrynian miedzi (II);
61) glukonian miedzi (II);
62) siarczan miedzi (II);
63) L-asparaginian miedzi;
64) diglicynian miedzi;
65) kompleks miedź-lizyna;
66) tlenek miedzi (II);
67) jodek sodu;
68) jodan sodu;
69) jodek potasu;
70) jodan potasu;
71) octan cynku;
72) L-askorbinian cynku;
73) L-asparaginian cynku;
74) diglicynian cynku;
75) chlorek cynku;
76) cytrynian cynku;
77) glukonian cynku;
78) mleczan cynku;
79) L-lizynian cynku;
80) jabłczan cynku;
81) siarczan mono-L-metioniny cynku;
82) tlenek cynku;
83) węglan cynku;
84) L-pidolan cynku;
85) pikolinian cynku;
86) siarczan cynku;
87) askorbinian manganu;
88) L-asparaginian manganu;
89) diglicynian manganu;
90) węglan manganu;
91) chlorek manganu;
92) cytrynian manganu;
93) glukonian manganu;
94) glicerofosforan manganu;
95) pidolan manganu;
96) siarczan manganu;
97) diwęglan sodu;
98) węglan sodu;
99) chlorek sodu;
100) cytrynian sodu;
101) glukonian sodu;
102) mleczan sodu;
103) wodorotlenek sodu;
104) sole sodowe kwasu ortofosforowego;
105) siarczan sodu;
106) siarczan potasu;
107) diwęglan potasu;
108) węglan potasu;
109) chlorek potasu;
110) cytrynian potasu;
111) glukonian potasu;
112) glicerofosforan potasu;
113) mleczan potasu;
114) wodorotlenek potasu;
115) L-pidolan potasu;
116) jabłczan potasu;
117) sole potasowe kwasu ortofosforowego;
118) L-selenometionina;
119) drożdże wzbogacone w selen5);
120) kwas selenowy (IV);
121) selenian (VI) sodu;
122) wodoroselenian (IV) sodu;
123) selenian (IV) sodu;
124) chlorek chromu (III);
125) drożdże wzbogacone w chrom6);
126) trójwodny mleczan chromu (III);
127) azotan chromu;
128) pikolinian chromu;
129) siarczan chromu (III);
130) molibdenian (VI) amonu;
131) molibdenian (VI) potasu;
132) molibdenian (VI) sodu;
133) fluorek wapnia;
134) fluorek potasu;
135) fluorek sodu;
136) monofluorofosforan sodu;
137) kwas borowy;
138) boran sodu;
139) kwas ortokrzemowy stabilizowany choliną;
140) ditlenek krzemu;
141) kwas krzemowy7).


Objaśnienia:
1) Alfa-tokoferol < 20%, beta-tokoferol < 10%, gamma-tokoferol 50–70% oraz delta-tokoferol 10–30%.
2) Typowe poziomy poszczególnych tokoferoli i tokotrienoli:
– 115 mg/g alfa-tokoferolu (co najmniej 101 mg/g),
– 5 mg/g beta-tokoferolu (co najmniej < 1 mg/g),
– 45 mg/g gamma-tokoferolu (co najmniej 25 mg/g),
– 12 mg/g delta-tokoferolu (co najmniej 3 mg/g),
– 67 mg/g alfa-tokotrienolu (co najmniej 30 mg/g),
– < 1 mg/g beta-tokotrienolu (co najmniej < 1 mg/g),
– 82 mg/g gamma-tokotrienolu (co najmniej 45 mg/g),
– 5 mg/g delta-tokotrienolu (co najmniej < 1 mg/g).
3) Menachinon występujący głównie jako menachinon-7 oraz, w mniejszym stopniu, menachinon-6.
4) Może zawierać do 2% treonianu.
5) Drożdże wzbogacone w selen uzyskiwane na drodze hodowlanej w obecności selenianu (IV) sodu jako źródła selenu, zawierające
w postaci wysuszonej, w której są wprowadzane do obrotu, nie więcej niż 2,5 mg Se/g. Główną organiczną postacią selenu
w drożdżach jest selenometionina (60–85% całkowitej zawartości selenu w produkcie). Zawartość innych związków selenoorganicznych,
włącznie z selenocysteiną, nie może przekraczać 10% całkowitej zawartości selenu. Zawartość selenu nieorganicznego nie
powinna przekraczać 1% całkowitej zawartości selenu.
6) Drożdże wzbogacone w chrom uzyskiwane w drodze hodowli Saccharomyces cerevisiae w obecności chlorku chromu (III) jako
źródła chromu i zawierające w postaci wysuszonej, w której są wprowadzane do obrotu, 230–300 mg chromu/kg. Zawartość chromu
(VI) nie przekracza 0,2% łącznej zawartości chromu.
7) W postaci żelu.

ul. Abrahama 1A, 80-307 Gdańsk, Polska
+48 58 710 24 64